زایمان همان تولد انسانی و زنی که می شود واسطه خلقت آدمی در این هنگام حس نابی سراسر وجودش را فرا می گیرد. زمانی که نوزاد متولد شده خود را در آغوش می کشد اتفاقی بزرگ و وصف ناشدنی رقم می خورد.
از همه این احساسات زیبا که بگذریم می رسیم به چیستی و چگونگی زایمان، یک زن برای فارغ شدن چه درد ها و سختی های که نمی کشد، زایمان به دو روش طبیعی و سزارین انجام می شود.
در زایمان سزارین که با واسطه و دخالت مستقیم پزشک متخصص زنان و ماما نوزاد متولد می شود. تا کنون بر اساس آمار های به ثبت رسیده جهانی حدود 10 درصد از زنان باردار به روش سزارین زایمان می شوند. در ادامه نوشتاری پیش رو در مورد مبحث سزارین و مراحل انجام آن همراه با تصویر در اختیارتان قرار می دهیم.
زایمان سزارین چیست؟
به طور کلی زایمان سزارین نوعی عمل تولد جنین به صورت غیر طبیعی است و از طریق برش شکافی بر روی شکم مادر زده می شود جنین از رحم خارج می گردد و این عمل به دلیل جلوگیری از بروز بیماری و یا اینکه ممکن است زایمان طبیعی تهدیدی برای سلامتی مادر و فرزند محسوب شود، انجام می شود. با توجه به درخواست های بسیار زیاد مادران ایرانی برای انجام این نوع از زایمان دارند پزشک متخصص زنان و زایمان شرایط و وضعیت مادر را مورد ارزیابی قرار می دهد و سپس تصمیمات لازمه را در این باره اتخاذ می کند. مادران توجه داشته باشند که با علم و آگاهی بر این نوع از زایمان را انجام دهند، زمانی از مراحل زایمان سزارین بدانید و در خصوص آن تحقیق و مطالعه داشته باشید می توانید عملی موفقیت آمیز را پشت سر بگذارید.
البته که ممکن است این عمل به صورت اورژانسی و پیش بینی نشده در صورت پارگی کیسه آب انجام شود.
چه مواقعی مادر باید سزارین شود؟
عدم تناسب سر با لگن مادر سفالوپلویک
CPD اصطلاحی است که به معنای آن است که سر یا بدن کودک بیش از حد بزرگ است و نمی تواند از طریق لگن مادر با خیال راحت عبور کند، یا لگن مادر برای تحویل نوزاد با اندازه طبیعی بسیار کوچک است).
مادر قبلاً زایمان سزارین داشته
اگرچه پس از سزارین امکان زایمان واژینال وجود دارد، اما برای همه خانم ها این شرایط فراهم نمی باشد. عواملی که می توانند در زایمان های بعدی تأثیر بگذارند که شامل نوع برش رحم در سزارین قبلی و خطر پارگی رحم است.
بارداری چند قلویی
اگرچه دوقلوها اغلب می توانند از طریق واژن خارج شوند، اما ممکن است در برخی موارد دو یا چند نوزاد نیاز باشد که از طریق زایمان سزارین متولد شوند.
مادر جفت سرراهی دارد
(جفت برخی یا همه دهانه رحم را پوشانده است). در این شرایط، بخش کمی از جفت به دیواره رحم متصل شده که مانع از خروج نوزاد از طریق دهانه رحم می شود.
قرار گیری نوزاد در رحم به صورت عرضی
کودک در رحم به صورت افقی یا به پهلو قرار گرفته است. در این شرایط همیشه از زایمان سزارین استفاده می شود.
کودک بریچ است
(یعنی باسن، پا یا هر دو کودک نزدیکتر به دهانه رحم می باشد). اگر پزشک تشخیص دهد که کودک نمی تواند از طریق زایمان طبیعی متولد شود، باید زایمان سزارین انجام شود.
چه آمادگی های برای گذراندن مراحل سزارین لازم است؟
چنانچه به هر دلیلی برای تولد فرزند خود زایمان به روش سزارین را انتخاب کرده اید بهتر است پیش از ورود به اتاق عمل آمادگی های لازمه برای پشت سر گذراندن مراحل سزارین کسب کنید که شامل موارد زیر می باشد:
- در برخی از بیمارستان ها باید از قبل پذیرش بگیرید و پرونده پزشکی تان را به طور کامل در اختیارشان قرار دهید تا بتوانید در روز موعد برای زایمان تشریف ببرید. همینطور در تاریخی که برای پذیرش شما نوبت داده می شود تاخیر نداشته باشید.
- هنگام پذیرش تمامی وضعیت حیاتی مادر و جنین مورد بررسی قرار می گیرد سپس برای ورود به اتاق عمل شما را اماده می کنند.
- لباس مخصوص بیمارستان را تهیه کنید.
- از روز قبل نواحی پایین تنه خود را اصلاح کنید تا روند ورود تان به اتاق عمل سریع تر طی شود.
- در هنگام ورود به اتاق عمل سرم مسکن و لوله ای برای دفع ادرار به شما وصل می شود.
- دستبندی سفید برای شناسایی مادر و دستبندی صورتی برای آلرژی مادر به دارویی، به دست تان نصب می شود.
- دستبندی دیگری برای شناسایی نوزادتان به شما داده می شود.
- فرم های مخصوص پذیرش و عدم پذیرش انتقال خون ارائه می شود که باید تایید و امضا کنید.
- اتاق عمل و تیم جراحی همگی برای ارائه خدمات به شما و فرزند تان آمادگی دارند.
- تکنسین بیهوشی با نظارت دقیق بر میزان فشار خون، اقدام به بیهوشی می کند.
- پرده ای بین صورت و شکم تان کشیده می شود و سپس مراحل انجام سزارین آغاز می شود.
مراحل زایمان سزارین
در ابتدا نگاهی کوتاه به تمامی مراحل عمل جراحی سزارین می اندازیم که شامل: بیهوشی، برش و شکاف پوست و رحم و خارج کردن نوزاد از آن می شود.
- تزریق داروی بیهوشی که مادر سرمای عجیبی در بدن خود احساس می کند.
- متخصص زنان و زایمان به همراه تیم اتاق عمل اقدام به برش به صورت عمودی یا افقی می کند. سپس با برش های انجام شده رحم را باز می کند.
- نوزاد را قبل از اینکه شکم مادر بخیه و بسته شود، از اتاق عمل بیرون می برند.
به همین دلیل عده ای از خانم ها می خواهند تحت عمل طبیعی زایمان شوند زیرا به محض تولد فرزند خویش را در آغوش می گیرند و اقدام به شیر دهی می کنند اما این امر در زایمان سزارین ممکن نخواهد بود و نوزاد را سریعا به محل دیگری منتقل می کنند.
مراقبت های بعد از عمل سزارین
بعد از زایمان سزارین ممکن است به دلیل درد فراوانی که از محل برش و جای بخیه های دارید با انبوهی از دارو های مسکن به منزل روانه شوید، البته برخی از خانم ها به دلیل مهارت و تبحر پزشک ماما شان بعد از عمل زایمان سزارین هیچ گونه دردی احساس نمی کنند که امر غیر طبیعی تلقی نمی شود بلکه صرفاٌ پزشک قدرتمند و فوق العاده داشته اند.
تقریبا تمامی خانم ها بعد از زایمان از چند روز تا چند ماه احساس درد و ضعف در بدن خود دارند که به مرور با تغذیه ای مناسب و رعایت تمامی نکات و دستورالعمل های داده شده این ناراحتی ها برطرف و بهبودی کامل حاصل می شود.
کار های است که بعد از عمل سزارین نباید انجام دهید زیرا در صورت انجام آن ها درد و ناراحتی تان تشدید می شود: اعم از خندیدن های با صدای بلند که باعث وارد شدن فشار به محل جراحی شده و یا پاره شدن بخیه ها شود.
تحت هیچ شرایطی منظقه برش خورده را نخارانید، زیرا ممکن است بخیه های این ناحیه باز شوند و درد و ناراحتی مضاعفی را تجربه کنید.
با اطلاعات فوق می توانید عمل سزارین را با دانش و آگاهی بالا برده و به راحتی سپری کنید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.