بیماری های زنان
- عفونت واژن
- تنبلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک
- افتادگی یا پرولاپس رحم
- بیماری های مقاربتی
- فیبروم های رحمی
- آندومتریوز و درمان قطعی آن
- زگیل تناسلی و راه های انتقال آن
- علائم تبخال تناسلی و روش های درمان آن
- بی اختیاری ادرار در زنان و روش های درمان آن
در شرایط نرمال ممکن است روزانه از واژن خانمها مقداری ترشح خارج شود که این ترشحات ظاهری شفاف تا شیری رنگ و بدون بو دارند و محیط واژن را مرطوب نگه میدارند. اگر روزانه مقداری از این ترشحات از بدن شما خارج میشود؛ طبیعی است و مشکلی وجود ندارد.
اگر ترشحات خارج شده تغییر رنگ دادند، مقدار تخلیه ترشح از واژن تغییر کرد، به هنگام ادرار کردن درد یا سوزش داشتید، هنگام مقاربت درد، خونریزی یا لکهبینی داشتید؛ یعنی شما دچار عفونت واژن (vaginitis) شدهاید و باید برای درمان آن اقدام کنید.
چه عواملی زمینهساز عفونت واژن هستند؟
تنبلی تخمدان اختلالی است که با یک سری از علائم خودش را نشان می دهد. معمولا با سونوگرافی های انجام شده یک سری کیست های کوچک در تخمدان در قسمت پریفرال یعنی در قسمت محیطی تخمدان مشاهده می شود. در واقع آنها کیست نیستند بلکه فولیکول هایی هستند که در زمان قاعدگی قرار بوده به فولیکول های بالغی تبدیل شوند و به دلیل اینکه سیکل قاعدگی منظم نبوده به صورت فولیکول های کوچک باقی ماندند و در حین سونوگرافی تخمدان مشاهده می شوند.
رحم به طور طبیعی توسط رباط ها و یا بافت های مختلفی به دیواره لگن متصل شده است. در اثر عوامل مختلفی مانند افزایش سن، زایمان های سخت و مکرر و فشار به شکم ساختار این بافت ها به مرور تحلیل رفته و شل می شود. همین امر موجب آویزان شدن یا به اصطلاح افتادگی رحم می شود. افتادگی رحم بر حسب شدت به درجات مختلفی تقسیم بندی می شود.
متاسفانه امروزه بیماری های مقاربتی بسیار گسترش پیدا کرده است و تمام افرادی که به این بیماری ها مبتلا می شوند به لحاظ جنسی فعال هستند. شایع ترین بیماری های مقاربتی از طریق تماس جنسی منتقل می شود. تماس جنسی صرفا ناحیه تناسلی در نظر گرفته نمی شود این ویروس یا باکتری می تواند از طریق دهانی مهبلی و مقعدی نیز منتقل شود.
فیبروم های رحمی شایع ترین توده های رحم می باشند که خوشبختانه توده های خوش خیم تلقی می شوند و گرایش آنها به بدخیمی بسیار کم است. توده های خوش خیم رحم یا فیبروم که اصطلاحا میوم هم به آنها گفته می شود در بخش های مختلفی از رحم مانند دیواره داخلی یا خارجی رحم رشد می کنند. اگر فیبروم ها در خارج از رحم رشد کنند می تواند بر روی اندام های تحتانی بدن مانند روده، مثانه، معده و حتی کلیه نیز را تحت تاثیر قرار دهد. فیبروم ها معمولا درمان دارویی ندارند و صرفا زمانی نیاز به درمان پیدا می کنند که بیمار دچار علائم خاصی شود.
اندومتریوز در سال های اخیر با بالا رفتن سن ازدواج و صنعتی شدن جوامع در بین خانم ها شیوع بیشتری پیدا کرده است. شیوع سالانه ابتلا به بیماری اندومتریوز، حدود 1.6 مورد در 1000 خانم بین 15 تا 49 سال ذکر شده است. البته در خانم هایی که نازایی دارند، شیوع اندومتریوز بالاتر است. 40 تا 50 درصد خانم هایی که از درد مزمن لگنی رنج می برند به اندومتریوز مبتلا هستند. همچنین از هر 10 خانم نابارور حداقل 2 و حداکثر 5 نفر مبتلا به اندومتریوز هستند. بیشترین تظاهر این بیماری به صورت درد لگنی و نازایی است و به همین خاطر در افرادی که با این شکایت به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه می کنند شیوع اندومتریوز بیشتر است.
یکی از بیماری های شایعی که معمولا قشر جوان و میانسال جامعه کنونی را درگیر خود کرده، زگیل تناسلی می باشد. عامل ایجاد کننده زگیل تناسلی ویروس HPV یا ( Human Papillomavirus ) می باشد که بیش از 100 نوع از آن در جهان شناخته شده است که 40 نوع از آنها می توانند زگیل تناسلی را ایجاد کنند. انواع 6، 11، 16، 18 زگیل تناسلی از شایع ترین گونه های ویروسی می باشند.
تبخال دستگاه تناسلی یک عفونت شایع جنسی (STI) می باشد که می تواند موجب ایجاد تاول هایی بر روی پوست دستگاه تناسلی یک فرد آلوده (واژن ، آلت تناسلی یا بیضه) یا مقعد شود. تبخال دستگاه تناسلی در اثر ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) ایجاد می شود (همان ویروسی که باعث ایجاد زخم سرما در دهان می شود). علائم آن مانند زخم های در دهان و در پوست دستگاه تناسلی ظاهر می شود. تبخال دستگاه تناسلی باعث ایجاد سرطان نمی شود و بر احتمال بارداری خانم ها تأثیر نمی گذارد.
بی اختیاری ادرار یک عارضه بسیار شایع در بین خانم ها می باشد و 30 تا 50 درصد از آنها را تحت تأثیر قرار دهد. بی اختیاری ادرار در زنان دو برابر بیش از مردان اتفاق می افتد و بیشتر در خانم های مسن اتفاق می افتد. در صورت عدم درمان، بی اختیاری ادرار می تواند در فعالیت های روزانه تداخل داشته و منجر به کاهش کیفیت زندگی آنها شود.