عوارض حاملگی چند قلویی ( دکتر مهدیه کمالی جراح و متخصص زنان و زایمان )

بارداری دوقلویی

اگر دوقلو می خواهید حتما قبلش تحقیق و مطالعه کنید در این مقاله نکات مهم در بارداری دو یا چند قلویی را برایتان توضیح داده ایم و برای اطلاعات بیشتر می توانید با مرکز بهترین متخصص زنان در تهران تماس بگیرید.

این روزها بسیاری از زوج‌ها دوست دارند که دوقلو باردار شوند. زیرا فکر می‌کنند خوب است که می‌توانند با یک بارداری صاحب دو فرزند شوند. اما این فقط ظاهر ماجرا است. اگر زوجین از خطرات و عوارض بارداری دو یا چند قلویی برای مادر و جنین آگاه باشند، حتما بارداری تک‌ قلویی کم‌ خطر را به بارداری دوقلویی پرخطر ترجیح خواهند داد.

خیلی از خانم ها قبل از بارداری در فکر این هستند که اگر می شد فرزند دوقلو به دنیا آورند با اینکه چند سالی طی دوران نوزادی و کودکی فرزندانشان سختی می کشیدند اما دوباره بارداری و زایمان را تجربه نمی کردند.

اما نکته مهم این است که بارداری دوقلویی یا چند قلویی ممکن است عوارض جدی برای مادر و جنین ها به دنبال داشته باشد.

از جمله عوارضی که در بارداری دوقلویی احتمال بروز آن وجود دارد:

  • پارگی کیسه آب
  • فشار خون در بارداری
  • زایمان زودرس
  • حالت تهوع و استفراغ

شاید برایتان جالب باشد بدانید دوقلو ها حاصل لقاح دو تخمک مجزا با دو اسپرم هستند، یعنی وقتی طی چرخه قاعدگی دو تخمک آزاد می شود و با دو اسپرم لقاح یابد حاصل آن تشکیل دو جنین و تولد دو قلو های ناهمسان است. در مواردی به صورت تصادفی رخ می دهد یک تخمک و یک اسپرم لقاح می یابند در همان اول سلول به دو قسمت تقسیم می شود و هر کدام از سلول ها به صورت مجزا جفت و جنین تشکیل می دهد و در نهایت به تولد دوقلو های همسان می انجامند که به لحاظ ژنتیکی مشابه اند.

از جمله عواملی که احتمال بارداری دو قلویی یا چند قلویی را افزایش می دهد:

  • یکی از عوامل نژاد است ؛ مثلا نژاد آفریقایی ، آمریکایی شانس بیشتری در بارداری دوقلویی دارند.
  • عامل دیگر وراثت است؛ به ویژه از سوی مادر یا اگر در خانواده اش سابقه بارداری دو یا چند قلویی بیشتر است.
  • قد بلند و اضافه وزن مادر 25 تا 30 درصد تاثیر گزار باشد.
  • سن بالای مادر به ویژه در سن 37 سالگی به بالا
  • تغذیه مناسب و کافی احتمال بارداری دوقلویی را افزایش می دهد.

از جمله ماده غذایی که حاوی روی است صدف ، حبوبات ، غلات ، سبزیجات با برگ سبز ، دانه ها و جوانه گندم می باشد . مصرف لبنیات بارداری دوقلویی یا چند قلویی  را 5 برابر افزایش می دهد. مصرف قرص کلومیفن سیترات جهت تحریک تخمک گذاری استفاده می شود که در بانوانی که مشکل تخمک گذاری ندارند از این قرص استفاده می شود جهت افزایش دوقلوزایی که مصرف این قرص میزان دوقلوزایی را تا ۱۰% افزایش می دهد.

توصیه می شود که هریک از موارد بالا به خصوص مصرف قرص ها را حتما با مشورت با پزشک خود انجام داده و از مصرف خود سرانه داروها اجتناب نماید .برای مشاوره می توانید به بهترین متخصص زنان در تهران مراجعه کنید.

در روش های کمک باروری یا درمان نازایی تمرکز بر این است که با افزایش تعداد تخمک شانس بارداری را افزایش دهند. به همین دلیل احتمال بارداری دو قلویی بیشتر است. البته با پیشرفت روش های درمانی بارداری متخصصان تلاش می کنند تعداد جنین کمتری را منتقل کنند و از بروز عوارض در بارداری دو یا چند قلویی پیشگیری کنند.

اگر تعداد دفعات زایمان زیاد باشد در سنین بالاتر احتمال دو یا چندقلویی بیشتر است.

مواردی که باید در بارداری دو یا چندقلویی رعایت شود:

در بارداری دو یا چندقلویی ضرورت و میزان مراقبت‌ها بیشتر از بارداری تک‌قلویی است و بنابراین، به ویزیت‌ها و سونوگرافی‌های بیشتری نیاز است. زیرا پزشک باید مواظب بروز عوارض بارداری باشد و مثلاً در سه ماهه نخست بررسی کند که آیا بارداری دوقلویی تک‌جفتی است یا دوجفتی. زیرا بارداری تک‌جفتی می‌تواند عوارض جدی به دنبال داشته باشد.

همچنین، باید به‌طور مداوم وضعیت جنین‌ها را از نظر وزن‌گیری و رشد و بروز ناهنجاری‌ها بررسی کرد. بنابراین طبق صلاح دید پزشک، ممکن است تعداد ویزیت‌ها بیشتر و فواصل آنها کمتر از بارداری تک‌قلویی باشد.

استراحت مطلق لزومی ندارد؛ خانم های باردار(دوقلویی یا تک قلویی) لازم نیست در دوران بارداری مدام استراحت کنند و بیشتر از حد نیاز غذا بخورند مثلا در سه ماه اول اصلا لازم نیست مادر وزن اضافه کند مخصوصا اگر از قبل اضافه وزن هم داشته باشد. در طول بارداری هم باید رژیم غذایی کافی و متعادل داشته باشند.

به‌طور کلی توصیه می‌شود که تغذیه خانم‌های باردار روزانه شامل ۴۰ درصد کربوهیدرات، ۴۰ درصد چربی و ۲۰ درصد پروتئین باشد که باید در وعده‌های متعدد و از مواد غذایی متنوع و سالم دریافت شوند. نباید پرخوری کنند و یا اطرافیان آنها را وادار به مصرف بیش از حد غذا نکنند. بنابراین درسته که توصیه می شود کمتر فعالیت داشته باشند اما به معنی استراحت مطلق نیست. زیرا نداشتن تحرک عوارضی را در بر دارد.

خطر دیابت حاملگی در بارداری دوقلو بیشتر است.  همچنین بزرگ‌ترین خطر دیابت حاملگی داشتن بچه‌های بزرگتر و نیاز به زایمان سزارین است. مادرانی که در دوران بارداری به دیابت حاملگی مبتلا می شوند، چند سال بعد مستعد ابتلا به دیابت نوع 2 هستند.

ممکن است لکه بینی در دوران بارداری دو یا چندقلویی بیشتر اتفاق بیافتد. هنگامی که در سه ماهه اول لکه بینی دارید، ممکن است دچار سقط جنین شوید و در دو یا چندقلوها بیشتر مشاهده می‌شود؛ بنابراین ما شاهد لکه‌بینی بیشتر در سه ماهه اول بارداری چند قلو هستیم.اما لکه بینی کم دلیلی برای زدن برچسب سقط در بارداری دوقلو نیست.

لکه بینی کم در صورت عدم وجود کرامپ اطمینان بخش است، اما هنگامی که گرفتگی عضله، لخته و خونریزی فعال دارید، نشانه آن است که اتفاقاتی در جریان است و باید به دنبال مشاوره بارداری دو یا چندقلویی باشید.

احتمال سزارین در حاملگی دوقلویی بیشتر است. همچنین وضعیت بریچ در بین دوقلوها شایع‌تر از تک قلوهاست. هنگامی که کودک در وضعیت بریچ قرار دارد، معمولاً زایمان سزارین انجام می‌شود.

+

+

+

کلام آخر:

جهت آغار درمان و مشاوره پزشکی با دکتر مهدیه کمالی

جراح و متخصص زنان و زایمان در تماس باشید …

تماس مستقیم با یک کلیک

تاثیر چاقی در بارداری
عوارض بارداری در فرد چاق
میزان وزن گیری در فرد چاق چقدر باشد
چاقی چه اختلالاتی در زن باردار ایجاد میکند
اثار نامطلوب حاملگی در زنان چاق
مراقبتهای حین بارداری
جراحی های معده قبل از بارداری چه تاثیری در روند بارداری در فرد چاق دارند
با لاغر شدن قبل از بارداری با رژیم غذایی ورزش ودستگاه لاغری اوندا که درمطب

جراحی های معده قبل از بارداری چه تاثیری در روند بارداری در فرد چاق دارند
با لاغر شدن قبل از بارداری با رژیم غذایی ورزش ودستگاه لاغری اوندا که درمطب خانم دکتر کمالی هست میتوانید از این عوارض نامطلوب چاقی در بارداری جلوگیری کنید خانم دکتر کمالی هست میتوانید از این عوارض نامطلوب چاقی در بارداری جلوگیری کنید

اشتراک گذاری :

ساعت کاری مطب

هر روز هفته از ساعت ۱۰ تا ۱۲ صبح و عصر از ساعت ۴ تا ۹ شب

نشانی

یزد،بلوار طالقانی،روبروی ازمایشگاه مرکزی،ابتدای کوچه فتوحی(کوچه حنا)