عوارض چاقی ( دکتر مهدیه کمالی جراح و متخصص زنان و زایمان )

در اثر چاقی، چربی بیشتری در ساختار کبد وارد می‌شود که این تجمع چربی، می‌تواند باعث ایجاد التهاب، تخریب بافت کبد، کبد چرب و نهایتاً به نارسایی کبدی (سیروز) منجر شود، حتی اگر فرد هم‌زمان از مشروبات الکلی استفاده نکند، زیرا کبد چرب و سیروز کبدی بیشتر در افرادی که مقادیر زیادی الکل مصرف می‌کنند، بروز می‌کند.

چاقی یک بیماری است که اتفاقا خیلی پیچیده بوده و در اصل شامل مقدار بیش‌ازحد چربی ذخیره‌شده در بدن می‌باشد.

نگرانی درمورد چاقی، فقط به مسائل ظاهری برنمی‌گردد، بلکه چاقی یک مشکل پزشکی است که خطر ابتلابه سایر بیماری‌ها و مشکلات سلامتی، مانند بیماری قلبی، دیابت، فشار خون بالا و برخی سرطان‌ها را افزایش می‌دهد.

معمولاً چاقی ناشی از عوامل ارثی، فیزیولوژیکی و محیطی همراه با رژیم غذایی بد و عدم انجام فعالیت بدنی کافی است.

امروزه چاقی به یک اپیدمی جهانی تبدیل گشته، به‌طوری‌که سالانه بیش از 4 میلیون نفر درنتیجه اضافه‌وزن یا چاقی جان خود را از دست می‌دهند. نرخ اضافه‌وزن و چاقی در بزرگسالان و کودکان همچنان درحال افزایش است. از سال 1975 تا 2016، تعداد کودکان و نوجوانان دارای اضافه‌وزن یا چاق در سنین بین 5 تا 19 سال، بیش از چهاربرابر (از 4 درصد به 18 درصد) در سطح جهان افزایش یافته است. اضافه‌وزن و چاقی که زمانی تنها در کشورهای با درآمد بالا به‌عنوان یک مشکل مطرح می‌شد، اکنون در کشورهای با درآمد پایین و متوسط، به ویژه در محیط‌های شهری، به‌طور چشمگیری درحال افزایش است. اکثریت قریب‌به‌اتفاق کودکان دارای اضافه‌وزن یا چاق در کشورهای درحال‌توسعه مثل ایران زندگی می‌کنند که نرخ افزایش چاقی در آنها 30 درصد بیشتر از کشورهای توسعه‌یافته است.

عوارض چاقی چیست؟

چاقی می‌تواند منجر به بروز بیماری‌های بسیار زیادی شود که در ادامه به آنها اشاره شده است: فشار خون بالا از عوارض چاقی هرچه وزن شما بیشتر شود، بافت چربی شما نیز بیشتر می‌شود. این بافت برای زنده ماندن نیاز به اکسیژن و سایر مواد غذایی دارد که باید توسط جریان خون تأمین شود. هر چه نیاز به اکسیژن و مواد مغذی بیشتر شود، حجم خون و مقدار فشاری که روی سیستم گردش خون وارد می‌شود نیز افزایش می‌یابد و هر چه حرکت خون در سیستم گردش خون بیشتر شود، فشار بیشتری بر دیواره‌ی سرخرگ‌های شما وارد می‌کند. علاوه بر این، چاقی باعث افزایش تعداد ضربان قلب و کاهش ظرفیت عروق برای جابجایی خون می‌شود که تمام این عوامل باعث پرفشاری خون می‌گردد.

دیابت از عوارض چاقی چاقی عامل اصلی ایجاد دیابت نوع 2 است،

زیرا افزایش چربی باعث افزایش مقاومت بدن به اثر هورمون انسولین می‌شود. لذا این هورمون نمی‌تواند با مقادیر نرمال قبلی، وظیفه‌ی خود را که کنترل قند خون است، به درستی انجام دهد و قند خون بالا می‌رود که خود یکی از عوامل مهم خطر برای سلامتی افراد است. اختلال در چربی خون از عوارض چاقی رژیم‌های غذایی که دارای مقدار زیادی چربی‌های اشباع شده مثل گوشت قرمز یا غذاهای سرخ شده هستند، می‌توانند علاوه بر چاقی باعث بالا رفتن کلسترول بد خون (به نام LDL) شوند. چاقی همچنین باعث پایین آمدن سطح کلسترول خوب خون (به نام HDL) و بالا رفتن سطح تری گلیسیرید می‌شود. تری گلیسیریدها بیشترین میزان چربی در غذاهای شما و همچنین بیشترین درصد چربی در بدن شما را شامل می‌شوند، و در طولانی مدت اختلال در سطح چربی‌های خون، باعث تصلب شرائین می‌شود، زیرا چربی‌های اضافه در جدار رگ‌ها رسوب می‌کنند. تصلب شرائین خود باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر و سکته ی مغزی می‌شود.

بیماری عروق کرونر

 

از عوارض چاقی این بیماری یکی از اشکال بیماری‌های قلبی– عروقی است که از رسوب چربی در جدار سرخرگ‌های کرونر(سرخرگ‌هایی که به قلب خون رسانی می‌کنند) ایجاد می‌شود. پس از مدتی، رسوب این چربی‌ها باعث تنگ‌تر شدن دیواره‌ی داخلی عروق شده و خون کمتری به بافت قلب می‌رسد. کاهش خون رسانی به قلب، باعث آنژین صدری (درد قفسه‌ی سینه) می‌شود.

انسداد کامل عروق قلبی می‌تواند باعث سکته‌ی قلبی شود. سکته‌ی مغزی از عوارض چاقی چاقی باعث تصلب شرائین و رسوب چربی در جدار سرخرگ‌ها می شود که می‌تواند سرخرگ‌های مغزی را نیز درگیر کند و باعث تنگ شدن عروق مغزی شود. حالا اگر لخته ی خونی در این عروق باریک ایجاد شود، می‌تواند به طور ناگهانی باعث انسداد جریان خون به منطقه‌ای از مغز شما شده و منجر به سکته‌ی مغزی گردد.

سایش مفاصل (استئوآرتریت)

در افراد چاق به علت افزایش فشار وارده بر مفاصل (خصوصاً مفاصل زانو، ران و مهره‌های پایین کمری)، غضروف مفصلی تخریب شده و باعث ایجاد درد مفصل و سفتی آنها می‌شود. توقف تنفس در خواب از عوارض چاقی توقف تنفس در خواب، خصوصاً در افراد چاقی که زیاد خور و پف می‌کنند، دیده می‌شود. این افراد به هنگام خواب شبانه، به علت انسداد مسیرهای هوایی ریه‌ها، برای مدت کوتاهی دچار توقف تنفس شده و مکررا در طول شب بیدار می‌شوند. در نتیجه خواب با کیفیتی در شب ندارند و در طول روز نیز به علت اختلال در خواب شبانه‌ی خود، دچار گیجی بوده و مرتب چرت می‌زنند. تحقیقات نشان داده، بیشتر افرادی که دچار وقفه یا آپنه‌ی تنفسی می‌شوند، دارای اضافه وزن بوده و گردنی بزرگ و راه هوایی باریکی دارند.

سرطان از عوارض چاقی انواعی

از سرطان‌ها با اضافه وزن همراه هستند که در زنان می‌توان به سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان تخمدان، سرطان گردن رحم و سرطان کیسه‌ی صفرا اشاره کرد. مردان چاق نیز نسبتاً در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به سرطان‌های کولون، رکتوم و پروستات هستند. بیماری کبد چرب از عوارض چاقی در اثر چاقی، چربی بیشتری در ساختار کبد وارد می‌شود که این تجمع چربی، می‌تواند باعث ایجاد التهاب، تخریب بافت کبد، کبد چرب و نهایتاً به نارسایی کبدی (سیروز) منجر شود، حتی اگر فرد هم‌زمان از مشروبات الکلی استفاده نکند، زیرا کبد چرب و سیروز کبدی بیشتر در افرادی که مقادیر زیادی الکل مصرف می‌کنند، بروز می‌کند.

بیماری کیسه صفرا از عوارض چاقی

تجمع چربی اضافی در بدن افراد چاق موجب تجمع کلسترول بیشتری در بدن آنها می‌شود که این کلسترول اضافی می‌تواند در کیسه صفرا رسوب کند و باعث سنگ کیسه‌ی صفرا شود. همچنین کاهش وزن سریع (یعنی بیش از 1.5 کیلو گرم در هفته) نیز باعث ایجاد سنگ کیسه صفرا می‌شود. به‌غیر از این بیماری‌ها، از دیگر عوارض چاقی می‌توان به مشکلات ظاهری مانند عدم امکان استفاده از بسیاری لباس‌های زیبا و پیر به نظر رسیدن اشاره کرد. به‌همین‌دلیل بسیاری از افراد دچار اضافه‌وزن و چاق با مشکلات روحی روانی و کمبود اعتمادبه‌نفس دست‌وپنجه نرم می‌کنند که درطولانی مدت حتی می‌تواند منجر به بیماری‌های جدی‌تری مثل افسردگی شود.

چاق بودن بسیاری از تحرک‌ها و ورزش‌ها را هم برای فرد سخت‌تر می‌کند و می‌تواند منجربه بروز مشکلات جسمانی عدیده‌ای شود. به‌طور مثال، افراد چاق در انجام ورزش‌های مفرحی مثل فوتبال، کوهنوردی و… دچار مشکل هستند و مفاصل پاهای آنها تحت فشار بسیار زیادی قرار می‌گیرند. ورزش در افراد چاق معمولا با درد در نواحی مختلف بدن همراه است. چاقی حتی می‌تواند منجر به بیماری‌های گوارشی مثل سوزش سر دل هم شود. به‌طور کلی عوارض چاقی آنچنان گسترده است که از این بیماری به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین دلایل مرگ‌ومیر در سرتاسر جهان یاد می‌شود.

بهترین درمان برای کاهش وزن بدون جراحی دستگاه لاغری اوندا میباشد که بدون درد و در مطب و فقط در سه جلسه باعث کاهش سایز شکم و پهلو و ران و حتی برطرف کردن سلولیت های پشت ران میشود

+

+

+

کلام آخر:

جهت آغار درمان و مشاوره پزشکی با دکتر مهدیه کمالی

جراح و متخصص زنان و زایمان در تماس باشید …

تماس مستقیم با یک کلیک

اشتراک گذاری :

ساعت کاری مطب

هر روز هفته از ساعت ۱۰ تا ۱۲ صبح و عصر از ساعت ۴ تا ۹ شب

نشانی

یزد،بلوار طالقانی،روبروی ازمایشگاه مرکزی،ابتدای کوچه فتوحی(کوچه حنا)