عوامل تشدید کننده افسردگی بعد زایمان،عود در بارداری بعدی ( دکتر مهدیه کمالی جراح و متخصص زنان و زایمان )

 نقش عوامل ژنتیکی در افسردگی بعد از زایمان چقدر است؟

از سایر علل زمینه ساز می توان به علل ژنتیکی اشاره کرد به نحوی که نقش عوامل ژنتیکی می تواند تا حداکثر ۴۰ درصد نیز وجود داشته باشد. به همین علت است که باید حتماً زنانی که سابقه بیماری های روانپزشکی قبلی در خود و یا خانواده درجه اول و دوم دارند، به روانپزشک برای ارزیابی و به اصطلاح غربالگری از نظر علائم بیماری افسردگی دوران حاملگی نیز در زمان بارداری اقدام کنند.

 نقش هورمون ها و مغز در افسردگی بعد از زایمان چیست؟

از هورمونهای دخیل در ایجاد این بیماری می توان به برهم خوردن تعادل و بالانس این هورمون ها بعد از زایمان اشاره کرد:

هورمون های استروژن، پروژسترون، کورتیزول، ملاتونین، اکسی توسین و هورمونوهای غده تیرویید. علاوه بر اینکه تغییر میزان عددی این هورمون ها می تواند زمینه ساز ایجاد این بیماری شود، بلکه در زنانی که عوامل زمینه ای ژنتیکی برای افسردگی را دارند، قسمت هایی از مغز آن ها نیز به این کاهش و یا افزایش تغییرات میزان هورمونها حساس تر از مغز سایر زنان می شود. لذا دکتر فرزانه ذکر می کند که در یکی از جدیدترین بررسی ها مشخص شده است که حساس شدن قسمت هایی از هیپوکامپ مغز در زنان مبتلا به افسردگی بعد از زایمان مشاهده شده است.
بنابراین، علاوه بر عوامل مستعد کننده که در ابتدای مقاله ذکر شد، عوامل ژنتیکی و نیز تغییرات عوامل هورمونهای غدد درون ریز بدن نیز در مستعد کردن زن به ابتلا به بیماری افسردگی بعد از زایمان بسیار دخیل است.

احتمال شدید بودن بیماری افسردگی بعد زایمان در کدام افراد بالاتر است؟

شروع علائم اضطراب و افسردگی از دوران حاملگی، وجود افکار خودکشی و آسیب به خود بعد از زایمان، وجود علائم اضطراب و وسواس فکری همزمان در مادر در مورد نوزاد و ترس از آسیب دیدن نوزاد، وجود داشتن مشکلات بعد از زایمان و یا سزارین به صورت خونریزی بعد از زایمان، عفونت بعد از زایمان و داشتن نوزاد با وزن پایین تر از حد طبیعی در زمان تولد.

 بیماری های روانی دیگر همزمان با بیماری افسردگی بعد زایمان کدامند؟

براساس مطالعات ثابت شده است که میزان احتمال مبتلا شدن به حداقل یک بیماری روانی دیگر به صورت همزمان در زنانی که بیماری افسردگی بعد از زایمان دارند بیشتر از سایر زنان است.

از طرف دیگر، دکتر فرزانه روانپزشک متخصص آنلاین در مورد درمان قطعی بیماری افسردگی بعد زایمان ذکر می کند که بر اساس مطالعات ثابت شده است که احتمال عود مجددّ بیماری افسردگی نیز می تواند حدود %۴۰ تا %۵۰ باشد. احتمال عود می تواند به صورت هم افزایش احتمال ابتلا به بیماری افسردگی در دوران حاملگی و بعد از زایمان بعدی باشد و یا اینکه مبتلا شدن به بیماری افسردگی بدون ارتباط با حاملگی مجدد باشد.

درمانهای استاندارد این اختلال برای کاهش علائم شامل رواندرمانی، درمان های دارویی ضدافسردگی و نیز درمانهای بین فردی برای مادر میباشد. سایر درمانهای پیشنهادی کمک کننده به صورت ورزش ایروبیک، بهبود و اصلاح الگوی خواب مادر میباشد.
توصیه میشود که در صورت وجود این علائم در مادران در دوران حاملگی و بعد از زایمان به روانپزشک برای بررسی مراجعه نمایند تا اقدامهای تشخیصی و درمانهای دارویی یا غیردارویی روانپزشکی لازم انجام گیرد.

تاثیرات مثبت درمان افسردگی حاملگی چیست؟

درمان مناسب این اختلال میتواند موجب بهبود سلامت روانی مادران باردار و نوزاد ،کاهش احتمال افسردگی در حاملگیهای بعدی بسته به شرایط روانشناختی و بیولوژیک مادر،بهبود روابط با همسر و در نهایت بالاتر رفتن سلامت روانی در مادران گردد که البته برای بررسی بهبود سلامت روانی جامعه نیاز به بررسیهای آماری جامع و دقیق وجود در مراکز بهداشت، مطب های متخصصین محترم زنان و ماما وجود دارد.

+

+

+

کلام آخر:

جهت آغار درمان و مشاوره پزشکی با دکتر مهدیه کمالی

جراح و متخصص زنان و زایمان در تماس باشید …

تماس مستقیم با یک کلیک

اشتراک گذاری :

ساعت کاری مطب

هر روز هفته از ساعت ۱۰ تا ۱۲ صبح و عصر از ساعت ۴ تا ۹ شب

نشانی

یزد،بلوار طالقانی،روبروی ازمایشگاه مرکزی،ابتدای کوچه فتوحی(کوچه حنا)