ریسک فاکتورهای عفونت ادراری ( دکتر مهدیه کمالی جراح و متخصص زنان و زایمان )

عوامل خطرساز عبارتند از: آناتومی بدن زنان، مقاربت جنسی و سابقه خانوادگی. پیلونفریت در صورت بروز معمولاً پس از عفونت مثانه ظاهر می‌شود، اما ممکن است ناشی از عفونت منتقله از راه خون نیز باشد. تشخیص این بیماری در زنان سالم و جوان تنها بر اساس علائم امکان‌پذیر است.

خطرات عفونت در ادرار علائم
افزایش سن احتمال این نوع عفونت در افراد مسن بیشتر است.
کاهش فعالیت و تحرک پس از جراحی یا استراحت طولانی مدت در رختخواب رخ می‌دهد.
انسداد مجاری ادراری به دلایل مختلفی مانند بزرگ شدن پروستات، سنگ کلیه و تومور سرطانی اتفاق‌می‌افتد.
بزرگی پروستات یک عامل خطر اختصاصی در مردان است.
استفاده‌ی طولانی مدت از کاتترهای ادراری افرادی که خودشان به تنهایی قادر به ادرار کردن نیستند، مانند افراد بستری در بیمارستان، افراد دارای مشکلات عصبی و افرادی که فلج هستند، برای ادرار کردن از لوله‌ی کاتتر استفاده‌می‌کنند. باعث انتقال باکتری‌ها به مثانه می‌شود.
دیابت به‌ویژه دیابت کنترل‌نشده احتمال ابتلا به عفونت را بیشتر می‌کند زیرا سیستم ایمنی بدن قادر به مبارزه با عفونت‌هایی مانند UTI نیست.
ناهنجاری‌های دستگاه ادراری در زمان تولد مانع از خروج ادرار شده و ادرار در مثانه جمع می‌شود.
آنتی‌بیوتیک‌های قوی می‌تواند فلور طبیعی روده و دستگاه ادراری را مختل کند.
ختنه مردانی که ختنه شده‌اند نسبت به مردانی که ختنه نشده‌اند با احتمال UTI کمتری روبرو هستند.
بی‌اختیاری مدفوع در افرادی که دچار سکته‌ی مغزی و آسیب نخاعی شده‌اند، دیده‌می‌شود.
عفونت ادراری قبلی احتمال عود UTI به علت مقاومت آنتی‌بیوتیکی باکتری‌ها و مقاومت در مقابل سیستم ایمنی بدن، افزایش می‌یابد.
سنگ کلیه سنگ کلیه با انسداد مجرای ادرار مانع از تخلیه‌ی کامل ادرار می‌شود و احتمال بروز عفونت افزایش می‌یابد.

عوامل خطر ابتلا به عفونت ادراری در زنان چیست؟

زنان بیشتر از مردان دچار این عفونت می‌شوند. فعال بودن جنسی منجر به عفونت‌های ادراری بیشتر می‌شود. داشتن شریک جنسی جدید نیز خطر عفونت را افزایش می‌دهد. سایر عوامل شامل موارد زیر هستند.

۱. نحوه شستن اشتباه

براساس تحقیقات انجام شده مهم‌ترین ریسک فاکتور در زنان عدم رعایت بهداشت فردی است. یکی از اشتباهات رایج در میان خانوم‌‌ها پس از ادرار کردن، شستن واژن از عقب به جلو (از مقعد به سمت واژن) است که باعث انتقال میکروب‌‌های مقعد به واژن و در نتیجه بروز عفونت می‌شود.

۲. استفاده از تامپون

استفاده از تامپون نیز یکی دیگر از دلایلی است که احتمال عفونت را در زنان را افزایش می‌دهد. اگر دچار این مشکل هستید، باید به جای تامپون از روش‌های دیگر استفاده‌کنید. استفاده از تامپون نیز یکی دیگر از دلایلی است که احتمال عفونت را در زنان را افزایش می‌دهد.

۳. پیشابراه کوتاه

طول و مکان پیشابراه در زنان به گونه‌ایست که احتمال ابتلا به UTI را افزایش می‌دهد. مجرای ادراری زنان کوتاه‌تر از مردان است و باکتری برای رسیدن به داخل مثانه فاصله‌ی کوتاه‌تری را باید طی کند. همچنین مجرای ادرار در زنان، به واژن و مقعد بسیار نزدیک است و باکتری‌هایی که به طور طبیعی در اطراف مقعد و واژن وجود دارند به راحتی می‌توانند وارد دستگاه ادراری شوند.

۴. رابطه جنسی

فشاری که در طی رابطه جنسی بر دستگاه ادراری زن وارد می‌شود، باکتری‌های اطراف مقعد را به مثانه منتقل می‌کند. باکتری‌های روده‌ای مانند اشریشیا کلای (E.coli) دارای ویژگی‌هایی هستند که به آن‌ها اجازه می‌دهد به پوشش داخلی مثانه متصل شوند.

عفونت‌های منتقله از راه جنسی مانند هرپس، گونوره، کلامیدیا و مایکوپلاسما، می تواند باعث ابتلا به عفونت ادراری شود. بعد از رابطه‌ی جنسی، در ادرار اکثر زنان باکتری وجود دارد که معمولا بدن در عرض ۲۴ ساعت از این باکتری‌ها خلاص می‌شود.

ادرار کردن پس از رابطه‌ی جنسی احتمال بیماری را کاهش می‌دهد. زنانی‌که از نظر جنسی فعال هستند بیشتر از دیگر زنان به UTI مبتلا می‌شوند. شریک جنسی جدید و شرکای جنسی متعدد نیز این خطر را افزایش می‌دهند.

۵. تماس با اسپرم

اسپرم‌ها می‌توانند خطر ابتلا به UTI را افزایش دهند. آن‌ها می‌توانند در برخی از زنان باعث تحریک پوستی شوند و خطر انتقال باکتری‌ها به مثانه را افزایش دهند.

۶. استفاده از کاندوم در طول رابطه جنسی

کاندوم‌های لاتکس غیر لایه‌ای، اصطکاک را افزایش داده و پوست زنان را در طول رابطه‌ی جنسی تحریک می‌کنند. در این حالت خطر UTI افزایش می‌یابد. با‌این‌حال، برای کاهش گسترش عفونت‌های جنسی، استفاده از کاندوم ضروری است.

برای کمک به کاهش اصطکاک و تحریک پوست در اثر استفاده از کاندوم، در طول رابطه‌ی جنسی از روان‌کننده‌هایی که بر پایه‌ی آب هستند، به اندازه‌ی کافی استفاده‌کنید.

۷. استفاده از دیافراگم

دیافراگم با ایجاد فشار بر روی مجرای ادراری زنان، تخلیه‌ی مثانه را کاهش می‌دهد و شانس ابتلا به UTI را افزایش می‌دهد. کاهش سطح استروژن پس از یائسگی: بعد از یائسگی، کاهش سطح استروژن، باکتری‌های طبیعی (فلور نرمال) در مهبل (واژن) را تغییر می‌دهد. این موضوع می‌تواند خطر ابتلا به UTI را افزایش دهد.

۸. بارداری

تغییرات هورمونی در دوران بارداری مجرای ادراری را تحریک‌پذیر‌تر از قبل می‌کند. همچنین با بزرگ‌شدن رحم فشار روی مثانه افزایش می‌یابد و مثانه کاملا تخلیه‌ نمی‌شود. ادرار باقی‌مانده در مثانه منشا این بیماری است.

علت ابتلا به عفونت ادراری درمان عوارض عفونت ادراری
ارتباط جنسی درمان‌های دارویی که شامل مصرف آنتی‌بیوتیک‌های مختلف می‌شود سوزش ادراری، خارش واژن، درد آلت تناسلی در مردان
بارداری و زایمان مصرف زیاد آب و مایعات درد شکم، پهلو و کمر
بیماری‌های زمینه‌ای مانند مشکلات کلیه یا مجاری ادراری و استفاده از سوندهای ادراری مصرف دم‌نوش‌های گیاهی تکرر ادرار یا درد هنگام ادرارکردن
ضعف سیستم ایمنی مصرف داروهای ضد انگل و ضدقارچ بوی بد ادرار
عدم رعایت بهداشت فردی حفظ بهداشت شخصی و خشک نگه‌داشتن اندام‌های تناسلی ادرار تیره یا تغییر رنگ یافته
انگل‌ها و قارچ‌ها رعایت بهداشت در روابط جنسی وجود خون و چرک در ادرار و شفاف نبودن ادرار، ترشحات بدبو داشتن
کم‌آبی بدن دریافت درمان‌های تکمیلی مانند درمان علائم عفونت کلیه درد در هنگام داشتن رابطه جنسی
نگه‌داشتن طولانی‌مدت ادرار و غیره استفاده از جوش‌شیرین یا سرکه سفید به‌عنوان یک درمان خانگی عفونت ادراری درد در ناحیه لگن

بهترین درمان برای کاهش وزن بدون جراحی دستگاه لاغری اوندا میباشد که بدون درد و در مطب و فقط در سه جلسه باعث کاهش سایز شکم و پهلو و ران و حتی برطرف کردن سلولیت های پشت ران میشود

+

+

+

کلام آخر:

جهت آغار درمان و مشاوره پزشکی با دکتر مهدیه کمالی

جراح و متخصص زنان و زایمان در تماس باشید …

تماس مستقیم با یک کلیک

اشتراک گذاری :

ساعت کاری مطب

هر روز هفته از ساعت ۱۰ تا ۱۲ صبح و عصر از ساعت ۴ تا ۹ شب

نشانی

یزد،بلوار طالقانی،روبروی ازمایشگاه مرکزی،ابتدای کوچه فتوحی(کوچه حنا)